Hoe leg je een verhoogd bloembed aan?

verhoogd_bloembed

Lijkt het je leuk om je eigen bloembed met aardbeien, groenten en kruiden te hebben, maar zegt een klassiek bloembed je niets? Dan zijn verhoogde bloembedden die je rug ontlasten en het tuinieren gemakkelijker maken een prachtige oplossing. Daarnaast kun je dergelijke bloembedden zonder zorgen op een terras, balkon of andere ongewone plek neerzetten. Daarmee zijn ze dus ook geschikt voor wie geen grote tuin heeft. 

Of je nu een ervaren tuinier bent of een enthousiaste beginner, in het artikel van vandaag adviseren we je hoe je een verhoogd bloembed kunt aanleggen.

Inhoud

Het aanleggen van een verhoogd bed

We hebben beproefde en nauwkeurige instructies voor je om een verhoogd bloembed te kunnen aanleggen. Bekijk die met ons! Met ons advies kun je moeiteloos verhoogde plantenbakken en bloembedden aanleggen. En daarna hoef je je alleen nog maar te verheugen op een rijke oogst.

Aanleg en onderste laag

Een verhoogd bloembed leg je aan in het voorjaar of in de herfst. Uit persoonlijke ervaring raden we de herfst aan, zodat de onderlaag voldoende tijd heeft om in de winter te rotten.

  1. Kies het materiaal waar je het bloembed van wilt maken.
  2. Het bed moet op een gemakkelijk bereikbare plaats staan waar de planten goed zullen gedijen. Zet het bloembed altijd op vlakke, verharde grond.
  3. Eerst creëer je de onderste laag voor de drainage. Deze bestaat uit stokken, takken, opgeharkte bladeren en ander organisch afval. Om deze reden raden we aan om het bloembed in de herfst aan te leggen, zodat de onderste laag de tijd krijgt om te rotten. En waarom wordt er gebruik gemaakt van een onderste drainagelaag? Deze zorgt ervoor dat overtollig vocht goed wordt verwijderd en dient om het hele bed in al zijn lagen te beluchten.

Compost

  1. Leg op de onderste laag een middenlaag van compost. Daarvoor kun je tuincompost, mest, as van brandhout, maar ook onrijpe compost of goed gevoede grond gebruiken.
  2. Natuurlijk daalt het materiaal in het bloembed geleidelijk in. Houd er dus rekening mee dat je in het voorjaar de middelste laag meerdere keren zult moeten bijvullen.
  3. In deze laag vinden belangrijke rottingsprocessen plaats, die de wortels meerdere graden opwarmen.
  4. Tegelijkertijd fungeert dit deel als een soort spons die water vasthoudt en zo voldoende vocht in het bloembed vasthoudt.

De bovenlaag: aarde

  1. Als je in het najaar een bloembed aanlegt, doe dan de laatste laag er pas in het voorjaar op, net voordat je het bloembed beplant. Deze laag moet bestaan uit substraat dat geschikt is voor het planten van gewassen.
  2. Kies deze potgrond op basis van de planten die je wilt gaan kweken.
  3. Als je wilt, kun je aan de bovenkant niet-geweven stof toevoegen om te voorkomen om onkruid en ongedierte tegen te gaan. Als je geen fan bent van niet-geweven stoffen, is stro een geschikt alternatief. Bovendien houdt dat ook op warme zomerdagen vocht vast in het bloembed. 

Esthetiek_bloembedden

Het meest geschikte materiaal om verhoogde bloembedden van te maken

Als je nog niet weet waar je je bloembed van wilt maken, laat je dan inspireren door onze selectie van de meest gebruikte materialen voor dit doel.

Beton

Beton zorgt voor een zeer sterke en stabiele constructie die nooit gaat rotten en tientallen jaren meegaat. Beton is ook een van de goedkopere opties. Een groot nadeel ervan is volgens ons dat het er niet mooi uitziet, wat veel mensen ontmoedigt. Maar als je het bloembed in een hoek van de tuin plaatst waar het niet opvalt, is het een prima optie. Een ander nadeel is de luchtdichtheid van een betonnen bloembed. De doorlaatbaarheid van de bodem speelt een belangrijke rol bij de wortelgroei en de temperatuur van de aarde.

Hout

"Verhoogde bloembedden van hout zijn een van de meest populaire opties. Ze zijn niet alleen praktisch, maar ook populair omdat ze er mooi uitzien," zegt Tomáš Izaiáš, directeur van ČistéDřevo.cz. Dergelijke bloembedden worden naast een essentieel onderdeel van de tuin ook een stijlvolle houten tuindecoratie. Wel moet je bij houten bloembedden rekening houden met meer verzorging en een geschikte oppervlaktebehandeling. Bij een houten bloembed kan de hoogte erg goed worden geregeld. Om je rug te ontlasten kun je de hoogte van het bloembed zo kiezen dat het precies bij je past.

hout

Steen

Wanneer je kiest voor een verhoogd bloembed van steen, kun je er zeker van zijn dat het een levenslange aangelegenheid is. Stenen bloembedden zijn niet alleen een lust voor het oog en sparen je rug, maar worden ook een echte blikvanger in je tuin. Wel is een stenen bloembed lastiger om te maken en duurder.

Kunststof

Kunststof is een van de goedkoopste opties. Houd hierbij wel rekening met de korte levensduur ervan en het "onnatuurlijke" uiterlijk. In vergelijking met hout en steen behoort kunststof niet tot de meest duurzame en milieuvriendelijke opties.

Bakstenen

Wat de levensduur en bestendigheid van de constructie betreft, zijn bakstenen te vergelijken met steen en beton. Als je bloembedden van nieuwe bakstenen wilt bouwen, wordt het een vrij dure aangelegenheid. Het alternatief is natuurlijk om te kiezen voor gesloopte bakstenen.

Aluminiumplaat (of andere metalen constructies)

Metalen of stalen frames zijn sterk en duurzaam en rotten niet. Je kunt ze op verschillende manieren vormgeven voor esthetische en praktische doeleinden. Het nadeel is dat ze gaan roesten en sterk kunnen opwarmen in de zon, wat kan leiden tot oververhitting en uitdroging van de grond. 

Waar worden verhoogde bloembedden voor gebruikt?

Verhoogde bloembedden worden voornamelijk gebruikt om groenten, fruit en kruiden in te verbouwen. Dankzij hun mooie uitstraling en praktische voordelen zijn ze over de hele wereld populair geworden. 

bloembedden   kruiden_in_de_bloemperk

Voordelen van verhoogde bloembedden

  • Betere afwatering – verhoogde bloembedden voeren het water beter af. Hierdoor ontstaat er geen moerasvorming in het bloembed en gaan de wortels niet rotten.
  • Regeling van de bodemtemperatuur – dankzij de ligging boven het maaiveld neemt het bloembed sneller zonlicht en warmte op, waardoor ook de aarde beter opwarmt. De resultaten van de teelt zijn daardoor vele malen beter dan bij gewone bloembedden.
  • Gemakkelijkere verzorging van de planten – een verhoogd bloembed wordt vooral aanbevolen voor mensen met rugpijn of andere gezondheidsproblemen. 
  • Voorkomen van bodemverdichting – bij gebruik van verhoogde bloembedden wordt de grond niet betreden, wat bodemverdichting vermindert en ervoor zorgt dat lucht en water beter kan doordringen.
  • Esthetiek – een mooie uitstraling is voor veel mensen essentieel. Een tuin met verhoogde bloembedden is een lust voor het oog en geeft een geordende indruk.
  • Ongediertebestrijding – planten in verhoogde bloembedden zijn vaak minder toegankelijk voor bepaalde insecten en knaagdieren, waardoor het risico op schade wordt verkleind. Zeker als je gaas onder het bed legt (bij voorkeur van gegalvaniseerd staal).

Nadelen van verhoogde bloembedden

Hoewel verhoogde bloembedden veel grote voordelen hebben, hebben ze ook een aantal nadelen waar rekening mee moet worden gehouden.

  • Hogere kosten. Het plaatsen van verhoogde bloembedden kan kostbaar zijn, vooral als je ervoor kiest om hoogwaardige materialen te gebruiken of kant-en-klare constructies aan te schaffen. De kosten van grond en compost kunnen ook bijdragen aan een hogere aanschafprijs.
  • Snellere uitdroging van de grond. Verhoogde bloembedden drogen veel gemakkelijker uit dan aarde op grondniveau, vooral in warme en droge omstandigheden. Dit vereist een zorgvuldige regeling van de irrigatie of regelmatig mulchen.
  • Beperktere wortelgroei. Planten die in verhoogde bloembedden worden geplant, hebben minder ruimte voor wortelgroei in vergelijking met planten die direct in de grond worden gekweekt. Dit kan van invloed zijn op soorten planten of gewassen die een dieper wortelstelsel nodig hebben. In dat geval raden we een bloembed zonder bodem en met gaas eronder aan.
  • Sommige gewassen zijn niet geschikt voor in verhoogde bloembedden. Planten met extensieve groei zijn niet geschikt voor in verhoogde bloembedden. Beperkte ruimte heeft een negatieve invloed op hun groei en ontwikkeling.

Wat kun je in een verhoogd bloembed kweken?

De vraag wat je in een verhoogd bloembed kunt planten hebben we beantwoord in ons voorgaande artikel. Over het algemeen is het belangrijk om vast te houden aan gewassen die goed samengaan en goede "buren" zijn. Bepaalde groenten worden in één adem genoemd. Je kunt bijvoorbeeld courgette, erwten en wortelen samen planten. Andere opties zijn tomaten, basilicum, komkommer en selderijknol. Een relatief populaire en gemakkelijk te verzorgen optie is een combinatie van aardbei, sla, radijs en bonen.

verhoogd_bed_met_kruiden   verhoogd_bed_met_aardbeien

We raden ook aan om de aanplant om de paar jaar af te wisselen vanwege de voedingsstoffen in de bodem. De bemesting van verhoogde bloembedden moet voornamelijk in het najaar na het einde van het seizoen gebeuren. En met welke planten kun je het best beginnen? Als je net als ik geen rasechte tuinier bent, raad ik je aan om te beginnen met kruiden en aardbeien. Naarmate je meer tuinervaring opdoet, kun je wat veeleisendere gewassen in je bloembedden gaan kweken. 

Verzorging van verhoogde bloembedden

Welk materiaal je ook kiest voor je bloembedden, preventie en verzorging zijn essentieel voor de gezondheid van de gewassen die je erin plant. Het minst onderhoudsvriendelijk is natuurlijk een betonnen bloembed. Hout en ook metaal hebben een gedegen oppervlakteafwerking nodig.

het_bloembed_schilderen

Wij wensen je rijke en diverse tuinierresultaten! Voor het verzamelen van de oogst kun je bijvoorbeeld rieten manden gebruiken. Voor de opslag zijn luchtige houten kisten het meest geschikt. Die kun je gemakkelijk opbergen in de kelder, op het balkon of in de bijkeuken.